Friday, June 14, 2019

Εκατοντάδες συμμετέχοντες στην ομιλία του διεθνούς φήμης Νευροεπίστημονα Γιώργου Παξινού στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο


 giwrgospaxinos1Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα Νευροεπιστήμονα και Ψυχολόγο, Γιώργο Παξινό στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Campus Αμαρουσίου για μια διάλεξη με θέμα: «Εγκέφαλος και Νους: Ποιος είναι η Μαριονέτα και ποιος ο Μαριονοπαίκτης;». Ο Γιώργος Παξινός, Ίθακας στην καταγωγή, είναι διακεκριμένος Καθηγητής Ιατρικών Επιστημών και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Νοτίου Ουαλίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, καθώς και του Neuroscience Research Australia ενώ είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ/καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχει χαρτογραφήσει 91 περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου μεταξύ των οποίων και της νέας, άγνωστης μέχρι πρότινος περιοχής, του «Ενδοσχοινιοειδούς Πυρήνα», όπως την έχει ονομάσει.
Στη διάρκεια της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ομιλίας του, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες, επικοινώνησε μερικές από τις βασικές διδαχές και αρχές της Νευροψυχολογίας και εστίασε στον ρόλο του εγκεφάλου που, βάσει της πολυετούς έρευνάς του, είναι το όργανο που ευθύνεται αποκλειστικά για πολλές από τις ανθρώπινες λειτουργίες όπως την επεξεργασία των εξωτερικών ερεθισμάτων, τη λήψη αποφάσεων, τη δημιουργία αναμνήσεων κ.α., καταλήγοντας να απομυθοποιήσει αυτό που ονομάζουμε ελεύθερη βούληση.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε πριν την έναρξη της ομιλίας του: «[...]Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος να σκέφτεται και να πράττει όπως θέλει. Όπως ένας γλύπτης λαξεύει ένα άγαλμα, και το άγαλμα δεν είναι "αυτόνομο" αλλά "εξαρτάται" από τον δημιουργό του, έτσι συμβαίνει και με εμάς και τον εγκέφαλο. Είμαστε η μαριονέτα της οποίας τα νήματα κινεί ο εγκέφαλος». Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Παξινό δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση. Όπως εξήγησε: «Οι ιδιότητες της προσωπικότητας μας είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: Του γονιδιώματός μας, που δίνει κάποιες προδιαθέσεις, και των επιρροών που δεχόμαστε από το περιβάλλον, την οικογένεια, την κοινωνία μέσα στα οποία γεννηθήκαμε, το σχολείο, τους φίλους [...]Ο χαρακτήρας αλλάζει, αλλά δεν είναι εσύ που μπορείς να το επιλέξεις. Και δεν υπάρχει κενό ανάμεσα στο γονίδιο και το περιβάλλον, ώστε να διεισδύσει η ελεύθερη βούληση[...] Δεν υπάρχει καμία ελευθερία».
Σε ακόμα μια ενδιαφέρουσα τοποθέτησή του ο κ. Παξινός επισήμανε ότι ακόμα και οι αποφάσεις που λαμβάνουμε καθημερινά δεν υπάγονται στον έλεγχό μας. «Η απόφαση που θα λάβεις σήμερα είναι το αποτέλεσμα του εγκεφάλου σου όπως έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Με άλλα λόγια, είμαστε σκλάβοι του χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά καταλήγοντας ότι «είμαστε απλώς γονίδια λαξευμένα από την εμπειρία».
Ο Γιώργος Παξινός κατάφερε να μεταδώσει στο κοινό επιστημονικές έννοιες με έναν εντυπωσιακά κατανοητό και μεταδοτικό τρόπο. Στο τέλος της διάλεξής του, απάντησε σε κάθε ένα από τα πολυάριθμα ερωτήματα που προέκυψαν από την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του.