Wednesday, June 19, 2019

Επιστημονική Ημερίδα του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο


imerida news
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είχε τη χαρά να φιλοξενήσει Επιστημονική Ημερίδα του φορέα Κ.Ε.Α.- Α.Μ.Ε.Α (Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) με θέμα «Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των Ατόμων με Νοητική Υστέρηση Δράσεις και Μέτρα για την Απρόσκοπτη Κοινωνική τους Ένταξη». Η ημερίδα έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Downtown Campus [Ακαδημίας 42] σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και μεταξύ των ομιλητών ήταν και δύο συνεργάτες του Μητροπολιτικού Κολλεγίου- ο κ. Φώτης Παπαναστασίου, ειδικός παιδαγωγός-συγγραφέας και επιστημονικός σύμβουλος του Τμήματος Ειδικής Αγωγής και ο Δρ. Φώτης Παπαγεωργίου, Διευθυντής του Campus Πειραιά του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αναδείχθηκε ήταν οι άξονες της Εθνικής Πολιτικής στην ίση μεταχείριση και τη μη διάκριση, το σεβασμό στη διαφορετικότητα και τη πλήρη αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, εξειδικεύθηκαν τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί και παρουσιάστηκαν οι άμεσες προτεραιότητες, αναδείχθηκε ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης ενώ, παράλληλα, παρουσιάσθηκαν οι άξονες της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 υπό το πρίσμα του νέου κανονισμού των ΕΚΤ + και οι προβλέψεις για τη χρηματοδότηση κοινοτικών προγραμμάτων.
Στον τομέα της ειδικής αγωγής υπήρχε μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην ένταξη του παιδιού με Νοητική Υστέρηση στο Γενικό Σχολείο η οποία βασίζεται στην αρχή ότι όλες/οι οι μαθήτριες/τες έχουν δυνατότητες και αδυναμίες και θα πρέπει να εκπαιδεύονται με ίσες ευκαιρίες και όχι με διαφοροποιημένες μεθόδους διδασκαλίας.
Επιπλέον, αναδείχθηκε η ανάγκη για Κοινωνικο – συναισθηματική Υποστήριξη Ατόμων και Οικογένειας και πώς αυτή εξασφαλίζεται από τις Δομημένες Υπηρεσίες της Σχολικής Μονάδας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.). Μεγάλη έμφαση δόθηκε στις εργασίες της ημερίδας για το ρόλο των Κοινωνικών Επιστημόνων και Επιστημόνων Υγείας στα θέματα της Νοητικής Υστέρησης. Μάλιστα, δόθηκε έμφαση στην ταυτοποίηση των προσόντων και δεξιοτήτων του «ιδανικού επαγγελματία» και πως αυτά καλλιεργούνται διεξοδικά.
Ακόμα ένα θέμα που αναλύθηκε και χρήζει συζήτησης στη διαδικασία της ισότιμης κοινωνικής ένταξης των ανθρώπων με αναπηρία είναι το δικαίωμα της αυτόνομης διαβίωσης. Για τα άτομα με Νοητική Αναπηρία η Υποστηριζόμενη Διαβίωση τους παρέχει τη δυνατότητα να αυτενεργούν και να προγραμματίζουν στο μέτρο του δυνατού τη δική τους καθημερινότητα.