Friday, June 14, 2019

Ο Επικ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Harvard, Δρ. Παπαδέλης, μίλησε στους φοιτητές του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης


newspapadelisharvard
Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε τον πρωτοπόρο σε θέματα παιδιατρικής νευροαπεικόνισης επιστήμονα, Δρ. Χρίστο Παπαδέλη, Επίκουρο Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Ο Δρ. Παπαδέλης μίλησε σε φοιτητές και ενδιαφερόμενους για τις τελευταίες τεχνολογικές και ιατρικές εξελίξεις σε θέματα παιδιατρικής νευροαπεικόνισης με έμφαση σε παιδιά με επιληψία και εγκεφαλική παράλυση.

«Η επιληψία και η εγκεφαλική παράλυση είναι δύο από τις πιο συχνές μορφές νευρολογικών παθήσεων σε παιδιατρικούς ασθενείς. Ένα στα τρία παιδιά με επιληψία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις επιληπτικές του κρίσεις με τη συμβατική φαρμακευτική αγωγή. Για τους ασθενείς αυτούς, η χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 60%. Η χειρουργική αντιμετώπιση της επιληψίας απαιτεί να αναγνωρίσουμε την πηγή της επιληψίας αρχικά με μη επεμβατικά μέσα και αργότερα με επεμβατικές ηλεκτροεγκεφαλικές καταγραφές από τον εγκέφαλο τους ασθενούς», ανέφερε ο Δρ. Παπαδελής στη διάρκεια της ομιλίας του.
Παρουσία δεκάδων φοιτητών και επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης, ο Δρ.Παπαδέλης περιέγραψε τη χρήση της παιδικής μαγνητοεγκεφαλογραφίας και ηλεκτροεγκεφαλογραφίας υψηλής ανάλυσης για τον εντοπισμό αυτών των πηγών. Επιπλέον, παρουσίασε τη χρήση των παραπάνω μεθόδων για τη χαρτογράφηση των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση πριν ή μετά από θεραπευτική αποκατάσταση. Καταλήγοντας, ανέφερε: «Οι νευροαπεικονιστικές μέθοδοι μπορούν να δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες παιδιά με επιληψία για την οριστική θεραπεία των επιληπτικών τους κρίσεων και για την παρακολούθηση της πορείας της θεραπευτικής αποκατάστασης των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση».

H συγκεκριμένη διάλεξη έγινε στο πλαίσιο των παράλληλων εκπαδευτικών σεμιναρίων και διαλέξεων, που πραγματοποιούνται από το σύνολο των εκπαιδευτικών δομών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, με διακεκριμένους ομιλητές και με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων των φοιτητών και την ενημέρωσή τους για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.